Οι σιελογόνοι αδένες που συνήθως αφαιρούνται είναι οι μείζονες (παρωτίδες, υπογνάθιοι και υπογλώσσιοι). Η αφαίρεσή τους απαιτείται συνήθως σε περιπτώσεις πολλαπλών φλεγμονών λόγω λιθίασης που οδηγούν σε διόγκωση του αδένα (υπογνάθιος, υπογλώσσιος).
Στην παρωτίδα είναι συχνοί οι καλοήθεις όγκοι (πλειόμορφο αδένωμα) που επιβάλλουν την αφαίρεση μέρους ή όλου του αδένα. Σπανιότεροι είναι οι κακοήθεις όγκοι που επιβάλλουν την αφαίρεση όλου του αδένα, σε συνδυασμό συχνά με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.
Η χειρουργική αφαίρεση των σιελογόνων αδένων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ακρίβεια προς αποφυγή τραυματισμού των γειτονικών ανατομικών στοιχείων και ιδιαίτερα του προσωπικού νεύρου που είναι υπεύθυνο για την κίνηση των μυών του προσώπου.
Η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα απαιτείται σε περιπτώσεις καλοηθών ή κακοήθων όγκων του αδένα, καθώς και σε μεγάλη διόγκωσή του λόγω της παρουσίας πολλαπλών όζων (βρογχοκήλη).
Αποτελεί ιδιαίτερα λεπτή χειρουργική επέμβαση και απαιτείται μεγάλη προσοχή, ώστε να αποφευχθεί ο τραυματισμός των γειτονικών νεύρων που είναι υπεύθυνα για την κίνηση των φωνητικών χορδών.