Ζήσης Αθανάσιος

Χειρουργική Παίδων

Σωληνίσκοι Αερισμού

Γιατί πρέπει να βάλω σωληνάκια στα αυτιά;
Οι σωληνίσκοι αερισμού τοποθετούνται για τη θεραπεία των φλεγμονών των αυτιών ή της ύπαρξης υγρού πίσω από τον τυμπανικό υμένα που προκαλεί μείωση της ακοής.

Τι είναι οι σωληνίσκοι αερισμού;
Οι σωληνίσκοι επιτρέπουν τον αερισμό του μέσου αυτιού και μένουν στη θέση τους για 6 έως 12 μήνες περίπου. Στη συνέχεια, αποβάλλονται από την τυμπανική μεμβράνη ή αφαιρούνται από τον ιατρό.

Πώς γίνεται η επέμβαση;
Η επέμβαση είναι σύντομη και ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, γίνεται υπό μερική ή ολική αναισθησία. Κατά την επέμβαση, γίνεται μια μικρή τομή στο τύμπανο, μέσα από την οποία εισάγεται ο σωληνίσκος αερισμού.

Μετά το χειρουργείο;
Απαιτείται η λήψη κρύων και μαλακών τροφών, καθώς και η αποφυγή σωματικής καταπόνησης επί 7 ημέρες.

 

Τι είναι η μικρολαρυγγοσκόπηση;

Είναι η εξέταση του λάρυγγα υπό γενική αναισθησία, χρησιμοποιώντας το χειρουργικό μικροσκόπιο. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη χειρουργική του λάρυγγα και ιδιαίτερα για τη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων της φωνής (φωνοχειρουργική).

Πότε είναι απαραίτητη;
Η μικρολαρυγγοσκόπηση είναι απαραίτητη στην αντιμετώπιση παθήσεων του λάρυγγα που δεν υποχωρούν με συντηρητικά μέτρα (π.χ. πολύποδες, κύστες των φωνητικών χορδών) και φυσικά σε υποψία κακοήθειας.

Πώς γίνεται;
Γίνεται υπό γενική αναισθησία με τη βοήθεια χειρουργικών λαρυγγοσκοπίων διαφόρων μεγεθών που εισάγονται από το στόμα και τη χρήση ειδικών λεπτών εργαλείων.

Πόσο θα μείνω στο νοσοκομείο;
Συνήθως ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Τι χρειάζεται μετά την επέμβαση;
Συνήθως απαιτείται πλήρης αφωνία επί 3-4 ημέρες και στη συνέχεια σταδιακή επάνοδος στη φυσιολογική χρήση της φωνής. Στους επαγγελματίες φωνής (τραγουδιστές-ηθοποιούς κ.τ.λ.) απαιτούνται ειδικές φωνητικές ασκήσεις αποκατάστασης.

 

Αμυγδαλεκτομή

Οι αμυγδαλές είναι μάζες λεμφοζιδιακού ιστού που χρησιμεύουν στην άμυνα του οργανισμού και βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος.

Πότε χρειάζεται η αμυγδαλεκτομή;
Οι απόλυτες ενδείξεις της αμυγδαλεκτομής είναι η υποψία κακοήθειας στην περιοχή, καθώς και το περιαμυγδαλικό απόστημα που είναι επιπλοκή της οξείας αμυγδαλίτιδας. Σχετικές ενδείξεις για χειρουργείο είναι τα πολλαπλά επεισόδια αμυγδαλίτιδας κατά τα τελευταία 2-3 έτη, καθώς και η παρουσία έντονα υπερτροφικών αμυγδαλών που προκαλούν δυσκολία στην κατάποση ή ροχαλητό.

Πώς γίνεται;
Υπό γενική αναισθησία με τη χρήση ειδικών εργαλείων.

Μετά το χειρουργείο;
Απαιτείται η λήψη κρύων και μαλακών τροφών, καθώς και η αποφυγή σωματικής καταπόνησης επί 7 ημέρες.

Σταφυλοφαρυγγουπερώιος πλαστική
Είναι μια επέμβαση που συνήθως συνδυάζεται με την αμυγδαλεκτομή και βοηθά στην αντιμετώπιση του ροχαλητού δημιουργώντας περισσότερο “ελεύθερο χώρο” στο πίσω μέρος της στοματικής κοιλότητας.

 

Αδενοτομή

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) είναι μάζες παρόμοιας σύστασης με τις αμυγδαλές, βρίσκονται πίσω από τη μύτη και πάνω από το πίσω μέρος του στόματος, και βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού.

Πότε χρειάζεται η αδενοειδεκτομή;
Όταν τα κρεατάκια είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος και προκαλούν ωτίτιδες, δυσχέρεια ρινικής αναπνοής ή ροχαλητό, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Πώς γίνεται;
Υπό γενική αναισθησία με τη χρήση ειδικού εργαλείου (αδενοτόμος).

Μετά το χειρουργείο;
Συνιστάται αποφυγή σωματικής καταπόνησης επί λίγες ημέρες.